/ Title: PIWIK Description: 5-minuutin opas Piwikkiin /

PIWIK Open Web Analytics Platform

Piwik on analytiikkatyökalu, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tietojen keräämiseen ja analysoimiseen verkkopalvelun käytöstä. Tämän tiedon pohjalta niin yritykset, organisaatiot kuin yksittäiset ihmiset pystyvät rakentamaan reaaliaikaista raportointia ja kehittämään verkkopalveluita.

Piwikin vankkana perustana on avoimen lähdekoodin (open source) projekti jota tukee aktiivinen kehittäjäyhteisö. Sen rinnalle kumppaneiksi on noussut/nousemassa kaupallisia palveluntarjoajia. Tämä ei ole kuitenkaan pois avoimelta yhteistoiminnalta. Päinvastoin. Se lisää käyttäjien mahdollisuuksia toteuttaa tarpeitaan ja palaute kaupallisilta integraattoreilta ohjaa kohti parempaa tuotetta. Kaiken tämän mahdollistaa levityksessä käytetty ajanmukainen ja joustava GPL v3 lisensointimalli.

Kuva avoimen lähdekoodin mallista

Intergraattorit, palveluntarjoajat ja ulkopuoliset kehittäjät rakentavat omat tuotteensa ja palvelunsa lisenssin mukaisesti (eikä käyttäjän tarvitse tietää itse lisenssistä mitään). Samoin he myös vastaavat toteutuksesta. Tähän pohjautuu kaupallinen toiminta avoimen lähdekoodin maailmassa.

Taustaa

Projektina Piwik näki päivänvalon vuonna 2007 Lontoossa. Tämän jälkeen se on ohjelmistotuotteena monipuolistunut ja ekosysteemi sen ympärillä on kasvanut merkittävästi. Miljoonan downloadin rajapyykki saavutettiin kesäkuussa 2012 ja 50:lle eri kielelle se oli käännetty heinäkuussa 2013. Tämä on selvä osoitus toimivuudesta, laajennettavuudesta sekä luotettavuudesta. Lue lisää historiasta: piwik.org/history

Pilotointi

Helpoin tie Piwikin käyttöönottoon tarkoittaa käyttäjätunnuksen avaamista palveluntarjoajan webpalvelussa ja javaskriptin lisäämistä haluttuihin dokumentteihin omalla puolella. Käytännössä tämä merkitsee muutamaa lukijalle näkymätöntä copy/paste-riviä dokumentin ala-osassa (footer). Toimenpide, joka on usein helposti automatisoitavissa, koska asiakkaan puolella scripti pysyy muuttumattomana. Todennäköisesti ei ole mitään estettä kokeilla Piwikiä rinta-rinnan vanhan analytiikkatyökalun kanssa jolloin tapauskohtaisesti voidaan vertailla saatuja hyötyjä. Asennuksia ei siis tarvita, joten tämä tekee kokeilemisen helpommaksi. Välttämättä asennuksia ei tarvitse tehdä myöhemminkään, koska kyseessä on täysiverinen pilvipalvelu.

Käyttö

Kun pilotointi on avattu ja kävijäseurantakoodi (tracking code) on kunnossa omalla puolella, käyttäjän tarvitsee vain kirjautua selaimella webpalvelun näkymään. Palvelussa on jo sellaisenaan paljon tietoa ja raportointia.

Jokaisella toimittajalla on mahdollisuus räätälöidä yhteisöltä tulevan ohjelmistokonaisuuden päälle omia palvelujaan ja tarjota niitä käyttäjille. Android- ja ios-laitteille ovat omat mobiilisovelluksensa: piwik.org/mobile.

Liitettävyys ja laajennettavuus

Oman järjestelmän laajentamiseksi on tarjolla hyvä valikoima lisäosia niin teemoina kuin plugineina, niin kaupallisina kuin maksuttomina. Näille on luotu myös oma kauppapaikkansa Marketplace https://plugins.piwik.org.

Piwik on helposti liitettävissä moneen valtavirran julkaisujärjestelmään kuten WordPress tai Drupal. WordPressmaailmassa helpoin tapa liittää analytiikka mukaan on ottaa käyttöön WP-Piwik lisäosa.

Oletuksena Piwik tarjoaa Application Programming Interface, APIn hyvin dokumentoituna. Tämä mahdollistaa kehittäjielle hyvän laajennettavuuden. Kehittäjäsivut: https://developer.piwik.org.

Skaalaantuvuus

Skaalaantuvuus on hyvin tärkeä tekijä ohjelmistoille ja palveluille. Tässä skaalaantuvuus tarkoittaa sitä, että palvelu säilyy samana vaikka tekninen toimintaympäristö muuttuu. Tämä tilanne tulee eteen esimerkiksi silloin, kun yritys kasvaa, tulee uusia toimintoja tai siihen yhdistetään uusia organisaatioita. Sama pätee luonnollisesti päinvastaisiin suuntiin.

Kokeilu on helppoa tehdä hankkimalla valmista palvelua tai asentamalla omalle palvelimelle. Piwikiä käyttävä asiakas ei jää pulaan isomman mittakaavan tapauksissakaan, koska toimiva lisensointimalli mahdollistaa erilaisten ratkaisujen hakemisen palvelimilla tai konesaleissa. Tämä tarkoittaa toimittajariippumattomuutta.

Tietoturva ja yksityisyys

Piwikiä on alusta asti rakennettu täyttämään korkean tietoturvan kriteerit ja ohjelmistotuotteena se on Euroopan Unionin tietosuojaa määrittelevän direktiivin Direktiivi 95/46/EC mukainen.

Markkinaosuus

Kävijäseurantaohjelmistojen markkinaosuuksissa Google Analytics on markkinajohtaja. Maailmanlaajuisesti Piwikin osuus on Datanyzen mukaan luokkaa 1.1% joulukuussa 2015 (Viite 1). Tämä voi kuulostaa pieneltä, mutta Piwik jättää taakseen mm Adoben Omnituren.

Suomessa markkinaosuus on luokkaa 1.8% (Viite 2). Kasvua vuoden 2015 tammikuusta joulukuuhun on tullut noin 0.4% (1.4->1.8). Kotimaisella Snoobilla on käyttäjiä, mutta maailmanlaajuisesti sen osuus on jäänyt 0.2% luokkaan.

Googlen kohdalla erityisesti tietosuojaominaisuudet aiheuttavat keskustelua. Osin johtuen juuri tämän tiedostamisesta, Piwikillä on merkittävä markkinaosuus erityisesti Saksassa (Viitteet 3 ja 4). Joulukuussa 2015 noin 4%.

Piwik PRO

Piwik PRO on kaupallinen palveluntarjoaja Puolan Wroclawista, joka rakentaa omaa palveluaan yhteisön tuottaman version rinnalla. Tätä kautta on myös saatavilla kaupallista tukea.

Yrityksenä Piwik PRO on saanut myös 2 miljoonan dollarin riskirahoituksen vuonna 2017. Sijoittajina Warsaw Equity Group ja Tim Schumacher. (Viitteet 5).

Viitteet

1) Datanyze: Piwik market share in the Alexa top 1M

2) Datanyze: Piwik market share in Finland

3) Datanyze: Piwik market share in Germany

4) Piwik.org/blog: http://piwik.org/blog/2011/09/announcing-piwik-meetup-in-munich-germany-on-oct-22nd-register-now-free/

5) Piwik PRO: https://piwik.pro/2017/03/piwik-pro-raises-2-million